Kako dolgotrajno zaščitimo zunanje lesene površine


Les je kot naravni organski material izpostavljen degradacijskim proizvodom na prostem, ki jih povzročajo neživi in živi dejavniki. Padavine, voda, visoka temperaturna nihanja in UV sončna svetloba povzročajo izmenično krčenje in nabrekanje lesa ter počasi poškodujejo les, kar postane vidno šele po nekaj letih v obliki barvnih sprememb, razpok in reliefne strukture lesene površine.

Lesene izdelke lahko pred temi dejavniki dolgotrajno zaščitimo z različnimi površinskimi premazi. Premazi ščitijo les tudi pred lesnimi glivami in insekti, ki povzročajo izrazitejše in hitrejše spremembe v lesu in ga lahko uničijo v samo nekaj mesecih.


Preventivni naravni zaščitni ukrepi se začnejo že pri načrtovanju objekta. S pravimi gradbenimi rešitvami lahko zagotovimo, da les ostane trajno suh. Zračno sušen les je popolnoma varen pred okužbami vseh vrst lesnih gliv in napadov insektov.

Na žalost ne moremo vedno zagotoviti takšnih pogojev, da je les stalno suh. Različne ograje, okenski okvirji, zunanji opaž in predvsem les, ki je v stiku s tlemi (stebri, drogovi, pragovi), predstavljajo ugodne pogoje za lesne škodljivce.

Zato je treba v takih primerih pred namestitvijo preventivno zaščititi lesne izdelke s kemičnimi pripravki, ki vsebujejo biocidne sestavine – fungicide in insekticide.


Najučinkovitejšo preventivno zaščito lesa dosežemo s postopkom globoke impregnacije v kotlih, ki se izvaja na impregnacijskih postajah. Ker je tak način zaščite zahteven in vezan na določeno lokacijo, je smiselno uporabiti enostavnejše, a še vedno dovolj učinkovite postopke zaščite površin. To so predvsem premazovanje, brizganje ali umakanje. Od teh treh postopkov sta premazovanje in brizganje impregnacijskih biocidnih sredsetv najpreprostejša, a tudi nekoliko manj učinkovita kot umakanje, zlasti če to traja dlje časa (nekaj minut ali celo ur).

Prednost nadaljnje površinske zaščite s premazi je v tem, da pokriva celotno površino lesa in tako preprečuje izpiranje biocidnih komponent iz lesa, hkrati pa izdelek tudi estetsko obogati.

Na podlagi dolgoletnih izkušenj svetujemo, da se površinska zaščita izvaja na ustrezno posušenem lesu v dokončno mehansko obdelanih elementih ali izdelkih. Impregnacijsko sredstvo z biocidi bo prodrlo v les in učinkovito zaščitilo vse površine, vključno z morebitnimi razpokami. Če premazujemo oz. brizgamo elemente iz svežega lesa, ki kasneje razpoka, se zaščitni sloj prekini. Zaščita lesa bo v tem primeru slabša, saj lahko preko globljih razpok v lesu pride do okužbe nezaščitenega lesa s trosi gliv ali odlaganja jajčec lesnih insektov.

Katere izdelke priporočamo

Za zaščito lesa pred insekti in glivami nudimo Lazurind base in Aquavita impregnant extra. Lazurind base je izdelan na osnovi topil, Aquavita impregnant extra pa na vodni osnovi. Za obdelavo oken, kjer ni potrebna zaščita pred insekti, priporočamo uporabo Aquavita impregnant dip & brush, ki les dobro zaščiti pred modrenjem in trohnjenjem. Po sušenju lahko na vse izdelke nanašamo transparentne in pokrivne premaze na osnovi topil ali vode, s katerimi preprečimo nemoteno prodiranje vode v les in zaščitimo površino.