PREDSTAVITEV SISTEMA NCS


NCS (National Colour System – naravni barvni sistem) je logični barvni sistem, ki je sestavljen tako, kot človeško oko vidi barve. Zasnovan je bil v Skandinaviji in temelji na vizualni zaznavi barve in ugotovitvi, da človeško oko zaznava 6 osnovnih barv, vse ostale pa nastanejo z mešanjem le teh.

Barva je tisto, kar vidimo, se pravi subjektivni vizualni občutek. Da okarakteriziramo barvo, moramo opisati tisto, kar vidimo. NCS sistem predstavlja specifično čutno zaznavo in ne pove nič o tem, kateri pigmenti, svetlobni žarki ali živčni signali so bili potrebni, da smo dobili ta občutek.

Ker je sistem NCS zasnovan tako, da opišemo barvo, kot jo zazna naše oko, nam omogoča, da opišemo vsak posamezni odtenek od 10 milijonov odtenkov, ki jih zazna človeško oko. S tem je NCS postal globalni standard za komunikacijo o barvah.

KOMU JE NAMENJEN?

NSC sistem uporabljajo arhitekti, oblikovalci, proizvajalci različnih materialov, premazna industrija in trgovci po celem svetu.

ZAKAJ UPORABITI NCS SISTEM?

NCS sistem nam daje edinstveno možnost, da se o barvi pogovarjamo vsi, ki smo vpleteni v barvni proces, in da je končni rezultat točno tak, kot mora biti.

NCS BARVNE KARTE

NCS nianse so zbrane v različnih barvnih kartah, ki jih uporabljamo kot pripomoček pri komunikaciji. Najpogosteje uporabljamo barvni karti NCS INDEX in NCS GLOSSY INDEX, v njih je 1950 različnih nians.